Салат "Осіння примха"

Салат „Осіння примха“

В осінню, похмуру погоду хочеться подати на святковий стіл красиву, яскраву і незвичайну страву. Більшість традиційних салатів містять  майонез, але зараз в моді здоровий спосіб життя і корисні інгредієнти. Тому ми пропонуємо Вам здивувати ваших гостей і подати барвистий і ніжний салат з запеченого гарбуза, сиру фета, листя салату та гарбузового насіння. Салат „Осіння примха“ точно розбавить Ваші сірі осінні будні, подарує гарний настрій та ще й в додачу порція такого салатику наповнить Ваш організм корисними речовинами та вітамінами. Саме те в холодні дні! Цей салат неодмінно оцінять не тільки дорослі, але й дітки, тому що салат досить насичений по кольорах і однозначно привертає увагу. Дуже апетитний і простий у приготуванні, він точно урізноманітнить Ваше щоденне меню. Хочете дізнатись рецепт цього корисного міксу? Тоді залишайтесь з нами і слідкуйте за нашими покроковими рекомендаціями.

Для приготування салату „Осіння примха“ Вам потрібно купити такі інгредієнти:

–  шматок гарбуза – 300 гр.

– сир фета – 250 гр.

– листя салату

– насіння гарбуза – 50 гр.

– сіль та перець за смаком

– 3 столові ложки лимонного соку

– 2 столові ложки оливкової олії

Час приготування салату – 25 хв.

Кількість порцій з даних продуктів – 4

А тепер приступимо до приготування!

Крок 1 

Гарбуз – це універсальний продукт, з якого можна приготувати і суп, і зробити гарнір до м’ясних страв, і сік, і навіть каву! Цей овоч справжнє джерело корисних речовин і вітамінів. Він лідер серед овочів за вмістом заліза. У ньому містяться вітаміни групи В, С, Е, Б, РР, а також рідкісний вітамін Т, який сприяє прискоренню обмінних процесів в організмі. У гарбузі в 4-5 разів більше каротину, ніж у моркві. Каротин в організмі перетворюються в вітамін A, який дуже корисний для зору, а також є потужним антиоксидантом.

Калорійність гарбуза залежить від того, яким способом його готують. Наприклад, в сирому продукті 20 ккал, в печеному трохи більше – 22 ккал. На 100 грам продукту припадає 1 г білків, 0,1 г жирів і 4,4 г вуглеводів, все інше становить вода.

Гарбуз розріжте на декілька великих шматочків і очистьте від шкірки, потім наріжте невеличкими кубиками. До нарізаних шматків гарбуза додайте лимонний сік та оливкову олію, добре перемішайте все. Далі поставте гарбуз в сковороду і тушкуйте під кришкою 15-20хв до м’якості.

Важливо вибрати  дійсно якісний гарбуз,який містить в собі всі перечислені корисні елементи. Тому ми поділимось з Вами порадами щодо вибору цього овоча:

– Хороший гарбуз має щільну, але не надто тверду шкірку. Звісно ж, на шкірці не повинні бути тріщини, м’які місця і темні плями – все це свідчить про те, що рослина вже почала гнити.

– При виборі гарбуза не варто орієнтуватись тільки на розмір, краще придивляйтесь на гарбуз середнього розміру. Занадто великий та пересохлий плід може бути сухим, а м’якоть може віддавати гірчинкою. Запам’ятайте ці 2 основні правила,  і вдала покупка гарантована!

Крок 2

Листя салату  ретельно промийте у воді, щоб позбутися від механічного сміття, і замочіть у холодній воді на кілька хвилин. У холодну воду додають лід, щоб наблизити температуру до нуля. Після такої обробки салати стають більш хрусткими та свіжими на смак.Такі дії також допоможуть Вам «підбадьорити» вже підв’ялі листя. Замочені листя салату вийміть з води, струсіть зайву воду і висуште їх за допомогою кухонних серветок. Чим сухіші листя салату, тим краще на них буде триматися заправка.

Акуратно розривайте листя салату на невеличкі кусочки, а потім красиво викладіть їх на тарілку.

Крок 3

Злийте лишню рідину з упаковки сиру фета. Дістаньте сир та подрібніть на невеличкі шматки. Білий сир фета відрізняється від інших видів сиру яскраво вираженим солонуватим смаком. Натуральну фету роблять із суміші козячого та овечого молока, їхня жирність завжди залишається в межах 30-60%. Тому дуже важливо перевіряти склад позаду упаковки, адже на першому місці повинні бути саме ці продукти. Калорійність сиру фета на 100 гр. становить всього 290 калорій. Основну частину в складі займають жири (24 м), а також білки (17 р).

Фета містить в своєму складі вітаміни групи В, D, а також мінеральні речовини: кальцій, цинк, марганець, залізо, фосфор і натрій, білок. Завдяки наявності бактерій, продукт сприяє нормалізації мікрофлори кишечника, бореться з внутрішньоклітинними паразитами. Сир Фета корисний для всіх, кому необхідно зміцнювати кістки.Кальцій в поєднанні з фосфором успішно справляються з цим завданням. Саме тому цей продукт також часто зустрічається в багатьох салатах.

Крок 4

Насіння гарбуза містять велику кількість білка, вони багаті мінералами, жирними кислотами і амінокислотами. У складі гарбузового насіння містяться корисні елементи, такі як K і B, а також антиоксиданти, які допомагають боротися з вільними радикалами і зменшують запалення.Цинк, який міститься в насінні, стимулює вироблення колагену. Цей білок сприяє регенерації і відновленню клітин шкіри. Насіння гарбуза допоможуть стати судинам більш еластичними і знизити холестерин.

Крок 5

Коли всі інгредієнти вже готові – приступаємо до фінішу. На листя салату викладіть кубики гарбуза, зверху акуратно викладіть шматки фети і посипте все насінням гарбуза. Не забудьте посолити та поперчити. Наш оригінальний та корисний салат готовий. Смачного!